Aantekeningen uit een tijd van pandemie

In naam van de Stichting POEMA willen we jullie van harte uitnodigen in het Badhuistheater voor de film “Aantekeningen uit een tijd van pandemie”.
Quarantaine, wegwerpmondkapjes, anderhalve meter! Zijn we er al vanaf? Is het alleen nog maar een herinnering? “Aantekeningen uit een tijd van pandemie” is een film en project van de Stichting POEMA. Het zijn beelden uit een tijd die niemand onberoerd liet. De bitterzoete persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers inspireren de kijkers tot hun eigen reflecties.

        27 Mei 2022   20.00 uur 

        Het Badhuistheater, Amsterdam

We hebben een weekend vol emoties achter de rug. Zaterdagavond vond in het Laaktheater de Grote Finale plaats van ons project “Aantekeningen uit een tijd van pandemie”.
We hebben de film laten zien waaraan we een paar maanden hebben gewerkt. Een film waarin we op basis van onze gezamenlijke herinneringen en overdenkingen vertelden over de COVID-19 pandemie, die zo uitzonderlijk is in onze geschiedenis.
Na de film hebben we gesprekken gevoerd. Eerst in het openbaar met door ons uitgenodigde gasten, en daarna meer persoonlijk in de foyer van het Laaktheater. Daar hebben we ook met een glas wijn de tentoonstelling bekeken van de foto’s van Jacek Futiakiewicz, die in zijn werk zijn eigen ervaringen uit de pandemie heeft weten te vangen.
1
1
Onze samenkomst op 26 maart in het Laaktheater is niet alleen een ontmoeting met film, maar ook met fotografie. De vertoning van onze film gaat vergezeld van een tentoonstelling van de fotograaf Jacek Futiakiewicz, bekend in Den Haag. Behalve een aantal foto’s die Jacek heeft gemaakt terwijl hij in quarantaine was, kan ook het boekje “In een glas water” bekeken en aangeschaft worden.
Dit zegt hij er zelf over:
“Dit fotoboek is ontstaan uit een fotoserie, die ik maakte toen ik gedurende de eerste coronagolf in quarantaine zat in mijn fotostudio. Van half maart tot begin mei maakte ik 30 portretten van hetzelfde glas water. Voor het boek selecteerde ik 18 foto’s, telkens anders geënsceneerd. Het boek heeft het karakter van een fotodagboek.” “In een glas water”, Jacek Futiakiewicz

Toen we in het begin van het jaar, in januari 2021, bedachten dat het een goed idee zou zijn om de realiteit van de pandemie te beschrijven, hoopten we dat we iets gingen vastleggen dat bijna voorbij was, en dat onze Aantekeningen een indruk zouden vormen van die moeilijke/vreemde/goede/slechte… (hier nog heel veel andere termen) tijd. Halverwege het jaar leek dat nog steeds zo, maar nu… Opnieuw weten we niet, hoe het verder gaat lopen. We zijn het hele jaar druk met het onderwerp bezig geweest. Met zijn allen hebben wij, Karolina Sokołowska, Marta Bujnowicz-Widerska en Wojtek Cecherz, met hulp van Iza Franssen bij de productie en meer, onze verhalen vastgelegd en hebben we geprobeerd de wereld om ons heen te beschrijven. Het resultaat hiervan wordt een film, maar op de première daarvan moeten we helaas vanwege de pandemiebeperkingen nog even wachten.

onze sponsoren

Aantekeningen uit een tijd van pandemie – doe mee met ons project.

Een paar jaar geleden hebben we de voorstelling 6.10 naar Eindhoven geschreven en opgevoerd, die ging over ons leven als emigrant. Het waren onze bitterzoete gedachten over het leven in een ander land. Ik heb de indruk dat veel mensen die onze voorstelling hebben gezien, een stukje van hun eigen geschiedenis herkenden in onze verhalen. Het was voor ons een grote eer om iets te mogen maken dat ons allen verbond, dat een zeker universeel beeld opriep.

Het thema emigratie is nooit af en misschien komen we er een keer op terug, maar nu hebben we besloten om wat beter te kijken naar wat er op dit moment speelt en waaraan we niet kunnen ontsnappen, namelijk de pandemie.

Nu beginnen we aan het project Aantekeningen uit een tijd van pandemie. We werken eraan met het team Marta Bujnowicz-Widerska, Iza Franssen, Karolina Sokołowska en Wojtek Cecherz. We willen graag een beeld schetsen van deze tijd op basis van persoonlijke belevenissen. Iets vastleggen van onze ervaringen van nu, in de hoop dat die binnenkort alleen nog maar een herinnering zijn.

Daarom willen we jullie vragen om jullie indrukken uit de tijd van de pandemie. Om persoonlijke geschiedenissen, die jullie zouden willen delen. Ze hoeven niet „literair” geschreven te zijn, het gaat om de inhoud, niet om de vorm. Het gaat erom dat het jullie herinnering is aan de tijd van COVID – verdrietig, grappig, of misschien gewoon de beschrijving van een dag. We hebben alleen het verzoek om de tekst te beperken tot een getypt vel (ongeveer 1800 tekens).

Afzonderlijke verhalen gaan we eerst voorlezen op de webpagina’s van onze stichting en van het project, en op webpagina’s van bevriende organisaties.

Tegelijkertijd gaan we op basis van jullie geschiedenissen een scenario componeren, dat de basis vormt van een theatervoorstelling. Hopelijk gaan we deze live opvoeren. Mocht dat niet kunnen, dan maken we er een online voorstelling van.